fullfartframat.se

race report: sthlm 21k

6 kommentarer

Ännu i fredags morse hade jag ingen tanke på att jag skulle springa Stockholm Halvmarathon. Men. Helt plötsligt satt jag där med ett startbevis och ett dygn till att första startgrupp skulle ge sig iväg.

Säger jag att jag var helt oförberedd när jag stod på startlinjen – ja, då ljuger jag. Jag har sprungit regelbundet hela våren och sommaren, både långt och kort, långsamt och snabbt, backigt och flackt. Men. Jag har inte tränat för halvmaratondistansen.

Säger jag att jag var pigg och utsövd, ja – då ljuger jag också. Sen kväll efter ett besök på vikingakrogen Aifur (men utan en droppe alkohol), nattligt kattfnatt och tidig morgon för att vinka av hemresande vän.

Strålande sol och runt tjugo grader varmt – i mitten på september. Perfekt löparväder.

Och perfekt gick även min löpning fram till 17-18 kilometer. Ja, jag sprang som en klocka. Mina kilometertider de femton första kilometerna är nästan exakt samma – på sekunden. Mycket av detta har jag att tacka ett tyskt par jag ganska snabbt la mig bakom. De kollade konstant på klockan och jag följde bara efter i deras tempo. Ett tempo som kändes bra. Själv kollade jag bara på klockan vid varje femkilometers-markering.

Den ”fruktade” backen i Tanto tycktes – enligt mig – lätt i jämförelse med flera andra backar och jag log lite för mig själv.

Men.

Sen kom smällen. Strax efter Tanto började det krampa i höger vad. Jag stannade och stretchade mot ett träd. Sprang några hundra meter. Stannade och stretchade mot en stolpe. Sprang. Så höll det på ända till strax efter Slussen, med knappa kilometern kvar till mål, där det sakta släppte. Jag misstänker för lite vätska i kroppen. Det var ju det där med framförhållning.

Det var en halt anka som kom i mål. Inte på min önsketid – men på min första officiella halvmaratontid.

Så här några dagar efter är jag glad att jag tog chansen. Nästa års upplaga av Stockholm Halvmarathon kommer jag att anmäla mig till – i tid.

Några plus och minus:

+ Kul bana och, på många håll, bra publikstöd.
+ Tätt med vätskestationer och energipåfyllnad.
+ Smidig nummerlappsutdelning, värdeinlämning och -hämtning samt uppskattad ”matnyttig godispåse” efter loppet.
– Ganska så nedslående att, efter tolv kilometer, komma tillbaka till Gamla Stan och möta de som var på upploppet till målet. Publiken stod med ryggarna mot oss och hejade på målgången – såklart. Vi andra hade ett varv på Södermalm kvar.
– Trånga passager på vissa ställen och över bron vid Rålis fick vi springa på snöre – där fanns liten möjlighet att springa i bredd.
– Visst, det var kul att få springa igenom Klaratunneln, men en biltunnel utan fläktar blir en kilometer bastu.

sthlm21k

6 tankar om “race report: sthlm 21k

  1. Håller med dig om plus/minus listan. Men totalt sett riktigt fint lopp. Hoppas de förbättrar banan till nästa år!

  2. Jag gillar Stockholm halvmarathon, ett bra arrangemang förutom att första kilometern är för trång sedan de lade om banan för några år sedan, tunneln är väl ingen riktigt höjdare heller och i år var det väldigt varmt och kvavt därinne! Däremot tyckte jag att alla på upploppet var vända mot er med Söder kvar och inte mot oss på väg mot mål 🙂

    Bra, jämnt sprunget i premiären, med lite bättre förberedelser finns ju alla chanser att förbättra sig. Motlutet i Tanto är ju inte mycket till backe men det kommer sent i loppet och är långt, därför kommer tröttheten smygande. Lång race rapport från mitt lopp finns på min blogg!

  3. pilla: Japp – ett riktigt fint lopp! ser fram emot nästa år!
    Staffan: Haha! De hade väl tröttnat när jag kom tillbaka till Gamla stan (startade sent o snigel). Yes, jag ser fram emot att krossa tiden till nästa år. 🙂

  4. Starkt kämpat trots kramp sista kilometrarna. Gosh vad jag vill springa en halvmara nu!

  5. Ping: mellanmjölksfunderingar… | fullfartframat.se

  6. Snorkkis: Tack! Ja, halvmaradistansen är precis lagom. 🙂 Snart är du ute och skuttar i spåret igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s