fullfartframat.se

träna för att träna – löpningens anatomi

3 kommentarer

Alltså, det här med att springa.

Vem om helst kan faktiskt springa (om du inte har några fysiologiska hinder) men att springa skadefritt är en förebyggande och underhållande konst. Allting kändes så självklart när David Felhendler och Lisa McRae höll en föreläsning om Löpningens anatomi i går. Det är ju saker som man vet – egentligen – men som är så svåra att tillämpa i vardagen.

David som arbetar som sjukgymnast berättade att han ofta ordinerar löpning till sina patienter. De stirrar på honom och undrar om man inte är riktigt klok… men David menar att tack vare löpningen så rör man på nästan alla leder i kroppen – allt från huvudet till fötterna. Vi är för stela nu för tiden och då är löpningen ett bra ”hjälpmedel”.

Det som många stillasittande kontorsråttor ofta har problem med är stela ryggar, men springer du så får du en naturlig rotation i ryggen som hjälper att hålla i gång rörligheten. Ökad bentäthet, cirkulation och kondition är andra (självklara) resultat av löpning. Genom frisättning av endorfiner och reducering av adrenalin så höjer vi lugnet. Löpning är verkligen meditativt!

Vet ni, genom löpning ökar man även kreativiteten! De diagonala rörelserna man har i ett löpsteg (inkl armrörelse och ryggrotation) stimulerar båda hjärnhalvorna och på så vis ökar nivån på kreativiteten.

Fast för att få vara skadefri och få hålla på med löpning länge, behöver man tänka på några saker. Nedan följer n å g r a saker av vad David och Lisa pratade om.

Träna för att träna” – kompletterande träning i form av t.ex. yoga och styrketräning. Stark bål och starka fötter är en nödvändighet för kroppen att orka med. Hur ofta tränar man fötterna liksom? ”Andas djupt” – när vi andas korta andetag som inte går långt ner i mellangärdet belastar vi nack- och axelmuskler som i sin tur leder till.. ja, just det, stel nacke och kanske även huvudvärk. Försök få till djupa andetag som vidgar bröstkorgen. ”Rapp och lätt” – tät frekvens på stegen. Landa lätt och försök att vara så kort tid som möjligt ”fast” i marken. Lätt att säga men svårare att utföra när man är trött, känner sig tung och allmänt uschlig. Led med knäet – inte foten – i nedsättningen så får du foten under dig hela tiden. Spring i n t e som du går alltså.

Jag satt i två timmar och nickade, fnissade och skämdes. Hur svårt ska det vara att tänka förebyggande? Hur svårt ska det vara att skynda långsamt? Svårt. Men försöker vi inte så lär vi förr eller senare hamna i Davids väntrum.

Vill du veta mer och även få ta del av praktiska övningar? Boka då in dig på den här workshopen.

Lisa och David.

Annonser

3 thoughts on “träna för att träna – löpningens anatomi

  1. Kul att se dig Lotta! Applicerade en del av tipsen på mitt pass idag….satan (ursäkta) vad det gick undan! 😀

  2. Pingback: nike+ run club | fullfartframat.se

  3. Helena: Vad kul! du som är så rackarns snabb annars också! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s